Stap voor stap naar een duurzaam dorpshuis, dus lage energierekening

Deze zomer bereikt Dorpshuis ‘Het Wapen van Landsmeer’ een mijlpaal. Want dan is de eerste fase van de verduurzaming van het gebouw klaar. Hierdoor wordt het gebouw minder belastend voor het milieu door beter om te gaan met energie. Dat betekent dat door verschillende maatregelen het Dorpshuis nu een heel lage energierekening heeft. En klaar is voor de toekomst. Hoe is dat gelukt?

 

Josefien Cornelissen

Het dorpshuis: ‘Het Wapen van Landsmeer’

Geleidelijke stappen

“Stapje voor stapje hebben we de boel opgepakt, en dat heeft gewerkt,” vertelt Evert de Jager, voorzitter van het bestuur. “Zo’n tien jaar geleden hadden we al ideeën om het Dorpshuis te verduurzamen. Dit begon met de wens voor zonnepanelen, maar dat bleek toen een te grote investering. Daarom bedachten we stappen die vrijwilligers konden zetten. Zoals vervanging van lampen door ledlampen en isolatie van radiatoren en verwarmingsbuizen.” Na deze eerste aanpassingen, bleef de wens om grotere stappen te zetten. Het bestuur richtte toen een duurzaamheidscommissie op om zo concrete plannen te maken.

 

Samenwerken en doorpakken

Het was belangrijk om informatie te verzamelen over wat de mogelijkheden waren om te verduurzamen. De organisatie Energieke Regio maakte een scan en stelde een rapport op met aanbevelingen over mogelijkheden en kosten. Daarna ging de duurzaamheidscommissie bestaande bestaande uit drie bestuursleden (Frans van Houtert, Haije van der Werf, Evert de Jager), de beheerder (Richard Tang), een natuurkundige (Jan Rijswijk), een elektrotechnicus (Gerrit Prins) en een energiecoach (Douwe Bakker) uit het dorp aan de slag. De commissie onderzocht wat er allemaal precies kon gebeuren. “We hebben vaak vergaderd en veel bezoeken aan bedrijven gebracht om te vergelijken,” legt Evert uit.

Josefien Cornelissen

De zonnepanelen op het dak van Het Dorpshuis

 

Subsidies en duurzame acties

Verschillende organisaties gaven een subsidie. Zoals de provincie Noord-Holland, Oranje Fonds, VSBfonds en de gemeente Landsmeer. Het Dorpshuis betaalde ook zelf een deel van de kosten, dit kon deels dankzij gespaarde opbrengsten van georganiseerde boeken en rommelmarkten. Zo werd geld uit van een duurzame actie gebruikt om te verduurzamen. “We vinden het ook fantastisch om met het RepairCafé en de markten bij te dragen aan de duurzaamheid . Het is leuk te zien, dat een verkocht boek vaak terugkomt voor de verkoop aan een volgende lezer”, vertelt Evert.

 

Grote en kleine veranderingen

Naast grote investeringen in zonnepanelen, pvt-panelen en een warmtepomp, bedacht het bestuur ook een aantal slimme maatregelen. Deze slimme maatregelen waren niet superprijzig, maar wel heel effectief. Er kwam infraroodverwarming in de bibliotheek bij de leestafel en bij de balie van de medewerker. Met infrarood wordt heel gericht een plek verwarmd en niet de hele ruimte. Zo hoeft niet de hele zaal verwarmd te worden, maar zit je wel lekker warm. Ook weten gebruikers van de ruimte nu beter hoe ze energie bewust kunnen gebruiken. Zo hoefde er niet voor tienduizend euro geïnvesteerd te worden in temperatuurregulatiesoftware. “We vragen bijvoorbeeld van gebruikers om op tijd de verwarming uit te zetten. Dat scheelt al een hoop.”

Josefien Cornelissen

Evert de Jager, voorzitter bestuur (links) en Richard Tang, beheerder (rechts) voor infraroodverwarming

 

In de toekomst energieneutraal?

Op 1 juli is de eerste fase van de verduurzaming van het ‘Het wapen van Landsmeer’ klaar. Daarmee daalt de energierekening die in 2023 maar liefst dertigduizend euro was, aanzienlijk. Toch zijn daarmee de plannen niet helemaal afgerond. Evert vertelt dat het bestuur het Dorpshuis in de toekomst energieneutraal wil maken. Dit betekent dat er hopelijk nog een tweede verduurzamingsfase komt. Maar eerst gaan we kijken hoeveel effect de maatregelen uit de eerste fase precies hebben. Voor de toekomst zal de gedaalde energierekening in ieder geval een goede financiële besparing zijn. Goed nieuws voor alle gebruikers en bezoekers die hier samenkomen: van bibliotheek, verengingen, feestlocatie tot en met RepairCafé. Die kunnen door een toekomstgericht Dorpshuis nog lang gebruik maken deze ontmoetingsplek.