Tegelwipactie voor Dorien laatste zetje voor vrolijke voortuin

Dorien van Putten heeft tegels vervangen door groen. Daardoor heeft ze nu een veel gezelligere én klimaatbestendige voortuin gekregen. De verandering ging gemakkelijk, ook dankzij de tegelwipactie van de gemeente Landsmeer. Die stimuleert meer groen om planten en insecten te helpen, en hitte en wateroverlast te verminderen. “We moeten net even die drempel over om het zelf te doen.”

“Ik loop altijd met mijn hond door het dorp en dan kijk ik mijn ogen uit naar allemaal mooie voortuintjes met weinig tegels. Toen dacht ik: hoe krijg ik dat zelf voor elkaar?” vertelt Dorien. Vlak daarna zag ze in de nieuwsbrief de tegelwipactie van de gemeente Landsmeer voorbijkomen. Het inspireerde Dorien om zelf ook zo’n mooie voortuin te krijgen. “Ik dacht, dit is leuk. Ik gaf me op en daarna ging het balletje rollen.”

 

Tegels in ruil voor bloemen en planten

Dorien die tegels wipt

De voorwaarden van de actie zijn simpel: je levert tussen de één en drie vierkante meter aan tegels in bij de Milieustraat Landsmeer. Daarvoor in ruil krijg je bloemrijke en/of eetbare planten. Voor Dorien ging deelnemen aan de actie soepel. Het ‘wippen’ en inladen van de tegels was helemaal niet zwaar en duurde een half uurtje. Doordat je de bloemen en planten van de gemeente krijgt, hoef je je niet in te lezen en kun je ook zonder tuinervaring meedoen. “Door de tegelwipactie kun je heel makkelijk groen aanleggen, waar je niks aan hoeft te doen. Dat helpt de natuur en is ook nog een strook gezelligheid.”

 

Gewoon meer groen nodig

Dorien nam niet alleen deel aan de actie omdat ze haar voortuin er mooier uit wilde laten zien. “We hebben ook gewoon meer groen nodig,” vindt ze. Dat klopt, want uit onderzoeken blijkt dat het aanleggen van meer groen een positieve invloed heeft op verschillende processen in de tuin. Buiten dat het er leuk en vrolijk uitziet. De 2.7 miljoen tuinen in Nederland vol met beton en tegels houden hitte vast. In de zomer worden tegels namelijk makkelijk 50 graden. Hierdoor stijgt de temperatuur in de tuin enorm, zeker om er nog lekker in te zitten. Een groene bodem blijft rond de 20 graden. Zo blijft de tuin de hele zomer een aangename plek.

Dorien die planten in ontvangst neemt

Nog meer voordelen groene tuin

Een groene tuin is niet alleen een aangename plek voor mensen, maar ook voor alle beestjes, bloemen, plantjes en insecten. “Juist die kleine beestjes zijn belangrijk voor het hele ecosysteem. We hebben alles nodig om de natuur draaiende te houden,” legt Dorien uit. Een tuin die groen is, zorgt voor meer biodiversiteit. Dat wil zeggen voor meer planten en dieren die samen zorgen voor een gezonde leefomgeving. Het leidt tot een gezondere natuur die weer beter tegen klimaatverandering kan. “En waar kun je dat nou beter doen dan in je eigen tuin? Haal daar die tegels weg!”

 

Hond Borre met opgehaalde plantjes

Een toekomst vol groen

Tijdens de tegelwipactie in de gemeente Landsmeer is er ongeveer 45 vierkante meter aan tegels gewipt. Al deze grond toveren inwoners tot groene perkjes met bloemen en eetbare planten. Zo is de natuur een handje geholpen. Dorien is dan ook tevreden met de actie. Wanneer ze nu met haar hond door het dorp loopt, hoort haar voortuin ook bij een van die mooie tuintjes met allemaal groen.

 

Weten hoe klimaatbestendig jouw tuin is?

Of wil je weten wat jij kunt doen om je tuin groener te maken? Klik hier: https://landsmeer-duurzaam.nl/jouw-tuinlabel/